Tenyészetünkben megtalálható színek és leírásai:

 

Lila (fehfarbig, lilac)
színkód: aabbCCddEE

Ránézésre rózsás galambszürke. A szemek kékes-barnák, esetenként vörös izzással. A karmok világos szaruszinűek

 

Kék (blau, blue)
színkód: aaBBCCddEE

Születéskor a test és később a szőrzet színe kék. A has születéskor rózsaszín is lehet, de három napon belül egyforma kékké változik. A szem szürkéskék színű

Opál azaz kékvadas (blue agouti)

A szőrszálak tövénél palakék, utána arany, a hegyén kék szinű. A test felső része születéskor kék szinű; a has, a hátsó lábak felső része és az áll alatti rész rózsaszín. A nyakék később őzbarna lesz. Egyébként a test felső része kék. A fehér szemgyűrűket sárgásbarna szín tarkázza, hasonló szín az orrnyílások valamint az áll alatt. A szőrzetbe fújva gyűrű mintázat látható amelyet őzbarna sávok okoznak. Szürke szemű.

Fehér (weib, white) piros szem
Színkód: __ __ cc __ __

 

Hiúz azaz lilavadas (lynx) nem elfogadott színváltozat
Színkód: AAbbCCddEE

A test felső része születéskor lila, a has, a hátsó lábak felső része és az áll alatti rész rózsaszín. Később őzbarna vagy sárgásbarna színű lesz, először a nyak fejjel érintkező részén jelenik meg. Megtekintve szürkével hintett sárgás-őzbarna, amit fehér szín keretez. A háton a szőrzet gyöngyfehér színű az alsó részén, ezt követi egy sárgás őzbarna gyűrű, a szőrszálak hegye pedig világos lila. A hason a szőrzet alul gyögyfehér, a felső részén fehér. A szem körül és az orrnyílások alatt fehér. A nyakék és lágyékon keresztbe futó csík narancssárga. A szem színe kékesszürke vagy barna. A karmok világos szaruszínűek.

 

 

Csincsilla (Shaded agouti):
Színkód: AABBcchdcDDEE

 

Ránézve gyöngyöző ezüst-szürke. A szőrszálak hegye fekete, a közbenső sáv gyöngyfehér. A szőrzet alsó része sötét palaszürke. A szőrtakaróba belefújva gyűrűmintázat látható. Csak fehér és fekete szín. A mellkason nincs fekete tűzöttség, a farok felső része fekete és ritkán tűzött világosbarna szőrökkel. A fülek széle fekete. Születéskor a test felső része fekete, a has valamint a hátsó láb felső része és az áll alatti rész rózsaszín. 1.5-2 hetes korban a nyakék világos ezüstös színű lesz. Fehér a szem körül, az orrnyílások alatt és a farok alsó felén. A szem kék, barnás-szürke vagy barna színű.

Havanna (chocolate)
Színkód: aabbCCDDEE

Általános benyomás mély sötétbarna, a test alsó része valamivel tompább színű. Születéskor a has rózsaszín lehet, de három napon belül barnává változik. A szem színe barna. Félhomályban rubinvörös ragyogás látható a szemükben.

 

Fekete (Black)
Színkód: aaBBCCDDEE


Születéskor a test fekete. A has születéskor rózsaszín lehet, de három napon belül az is egyszínű fekete lesz. A szem barna színű. Aljszőrzet sötétkék.

 

Kék türingiai (Beige, Isabella)
Színkód: aaBBCCddee

Ránézve intenzív őzbarna színeződés ami a kiálló testrészek
és has felé kékbe megy át. A hát őzbarna, a szőrzet alsó része fehér. Az oldalakon folyamatosan egyre több kék hegyű, középütt őzbarna, a tövénél pedig fehér szőrszál. A has kék, a szőrzet alja őzbarna és fehér. A pofán a folt , a fülek, a lábak és a farok kék. A szemek barnák vagy szürkésbarnák. A körmök világos vagy sötét szaruszinűek. Angóra nyúlban a háton a gyapjú krémszinű, a szőrszálak hegye világoskék. A has kék, a szőrzet alja őzbarna és fehér. A pofán a folt, a fülek, lábak és farok kék. A karmok világos vagy sötét szaruszinűek.

Lila türingiai
(nem elfogadott színváltozat)

Színkód: aabbCCddee

A fedőszőr színe a testen piszkos sárga, világoskék fátyollal. A szemek színe barnás-kék. Az aljszőr színe vöröses-sárga, a szőr tövében piszkosfehér. A hason kissé világosabb, átmegy krémszinűbe.

Sárga vadas:
Színkód: AABBCCDDee

Általános benyomás világostól ragyogó narancssárgáig. A test születéskor rózsaszinű. A szín a test felső részén /homlok, fejtető, fültő, hát, far/ ragyogó narancs színű lesz, a has fehér vagy piszkosfehér, hasonlóan az áll alatti rész valamint a farok alja. A szem körül, az orrnyílások alatt és a fülek belső része szintén fehér. A szőrzet alsó részének színe piszkos fehér. A szem színe barna.

valamint mindezek kabátrajzos változatai (kivéve természetesen a fehéret)  

Nyulak színének öröklõdése

 

A kiállítási nyúltenyésztés egyik fontos kérdése, hogyan öröklődnek a színek. Mivel a nyúlfajtáknál a standardok az elfogadott színeket is rögzítik, aki kiállításra is szeretne tenyészteni, fontos hogy ismerje a színek öröklődését. Különben elõállhat az a visszás eset, hogy születik egy alom tökéletes küllemű, de nem elfogadott, vagy hibás színű kölyök. Ennél nagyobb csalódás ritkán érhet tenyésztőt.

A színek öröklődése (a mennyiségi tulajdonságokkal szemben, mint pl. súly, alkat, alomlétszám, csecsbimbószám, tejtermelés) egyszerű, domináns-recesszív öröklésmenetû, a Mendel szabályokat követi. Egy kis előismeretre szükség van a megértéséhez, de ez nem nehéz.

Annyit tudni kell, az örökítőanyag az élőlények sejtmagjában, abban is a DNS-nek nevezett képletben található. Ez a kettős spirál formájú nukleinsav rejti az élőlény "tervrajzát". Kromoszómákká rendezõdve találhatók a sejtmagban (osztódáskor, egyébként lebomlott, hálózatos formában vannak). Ezek száma minden állatfajra meghatározott, (pl. üregi nyúl: 44, mezei nyúl: 48) fajra jellemző, (léteznek persze azonos számú, mégis eltérõ kromoszóma alakú fajok, /pl. patkány, nutria: 42, 42/, így ezek is jól elkülöníthetõek egymástól. Vannak viszont eltérő számú, mégis közös utódot létrehozni képes fajok is /ezüstróka 34, kékróka 48, bivaly-szarvasmarha, kutya-farkas/).

A tulajdonságokat meghatározó genetikai információkat a kromoszómákban lévő gének hordozzák. (az aminosavsorrend A,G, C, T határozza meg). Ezek átadása az utódoknak nagy pontosságú, kifinomult biokémiai folyamat.

Ha hibás, akkor mutációról beszélünk. Ez lehet káros az utódra nézve (akár letális /halálos/ is), de néha előnyös, ekkor új tulajdonság jelenik meg a fajban. Néha ez olyan mértékű lehet, hogy új faj alakul ki. A nyulaknál különösen sok, mutációval kialakult tulajdonság van. (színek, tarkaság, szõrváltozatok, lógó fül, törpeség...).

A gének allélokat alkotnak. Minden gén a kromoszóma bizonyos helyén: lokuszán helyezkedik el, párokban. A géneknek több, mutációval kialakult változata lehetséges. De egyet nagyon meg kell jegyeznünk: egy bizonyos tulajdonságra nézve EGY GÉNNEK CSAK KÉT ALLÉLJA lehet jelen egy állatban!

A génnek, ha több allélja van, allélsorozatot alkot, és dominancia sorrendet hoz létre. Alapesetben egy domináns, és egy recesszív változata van.

Színek öröklődésénél, ahogy feljebb volt róla szó, a Mendel-féle egyszerû domináns-recesszív öröklődésmenet érvényesül. A továbbiakban ennek értelmében nézzük a szabályokat.

 

Az alaphelyzet: van egy tulajdonság, ami domináns: ha jelen van a kromoszómában, a tulajdonság megjelenik. Ennek a tulajdonságnak a recesszív (rejtett) változata, ami csak akkor jelenik meg, ha a domináns allél hiányzik az adott helyrõl.

A domináns tulajdonságot általában nagy betûvel, a recesszívet kis betûvel jelöljük

Punnet-tábla:

 

 

tulajdonság

 

A

 

a

 

A

 

AA

 

Aa

 

a

 

Aa

 

aa

Az "AA" "aa" állatok homozigóták, az "Aa"-k heterozigóták az adott tulajdonságra nézve.

Ha az a helyzet áll elő, hogy több allélja is van a tulajdonságnak, akkor a dominancia sorrend alapján állítjuk õket sorrendbe. Ekkor a legerősebb elnyomja az összes többit, a leggyengébbet mindegyik másik elnyomja, csak homozigóta formában tud érvényesülni (homozigóta: két egyforma allél, heterozigóta: adott tulajdonságra nézve nem egyforma allélok jelenléte a kromoszómában).

Homozigóta tulajdonság: AA, aa

Heterozigóta: Aa

Dominancia sorrendre példa a teljes szín-albínó színsor: C-teljes szín-cchd sötét csincsilla-cchl világos csincsilla-ch himalája (orosz) színezet-c albínó

Itt kell pár szót ejteni a szőrzet színét kialakító folyamatokról.

A szőrzetben festékanyagok (pigmentszemcsék) halmozódnak fel. Ezek a szőrszál kéregrétegében helyezkednek el. Három pigment anyag van az emlősállatoknál: melanin, karotin, hemoglobin. A legfontosabb a melanin a szőrzet színének szempontjából. Ezek száma, alakja, eloszlása okozza a színek különbözõségét (plusz érdekesség: mi nem a melanin színét, hanem a róluk visszaverõdõ fény spekrumát látjuk).

A melaninnak két típusa van: az eumelanin a barna, vagy fekete színt hozza létre, a phaeomelanin a sárga vagy vörös színt.

Albinizmus: fenilalanin jut be a szervezetbe, amibõl tirozinon át a melanin képzõdik, ami lerakódik a szőr ill. bõrsejtekben. Ez a normál útja az aminosavak átalakulásnak. Ha egy enzim miatt gátlódik a fenilalanin--> tirozin átalakulás, nem képzõdik melanin: a szőrzet és a bőr, az írisz pigment nélküli lesz.

A szőrzet színét a gének úgy befolyásolják, hogy a melanin lerakódását szabályozzák. Ha sok szemcse rakódik le szorosan egymás mellé --> sötét vagy nagyon sárga/vörös szín lesz az eredmény. Ha valamelyik gén "hígitólag" hat, akkor a pigmentszemcsék között rés lesz, a szín halványul, világosodik (kék, lila változatok).

És most ténylegesen a színekrõl

A nyúlban öt fő színgén, több kiegészítő, valamint néhány módosító gén alakítja a színeket.

A fő színgének elnevezése: A, B, C, D, E. (Ez angol elnevezés, máshol, más szakkönyvekben más elnevezések találhatók esetenként).

Néhány módosítógén: En (angol tarkaság, holland tarkaság, hotot), Ru (vörösítõ gén, újzélandi vörös, fekete-cser, castor rex), v (bécsi fehér, kékszemû fehér), P1, P2, P3 (ezüst), h (kék színt tovább halványító gén, morva óriásnál). Ezek nem mindegyike található meg az összes fajtában. Most csak azokkal foglalkozunk, amelyek igen.

 

Röviden, melyik mi:

Az "A" sorozat: (felülrõl, lefelé egyre recesszívebb)

A: aguti, vagy vadas szín (a vadnyúl is ilyen)

at:tan, vagy vidra rajzolat (egyszínû test, meghatározott rajzolattal)

a: egyszínû állat (fekete, thüringiai, sziámi változatok)

 

"B" széria:

B: fekete szőr

b:barna szőr

 

"C" széria( a fekete és a sárga pigment erõsségét határozza meg)

C: teljes erõsségű pigment (pl. aguti, kék, fekete)

cchd: sötét csincsilla gén (a sárga színt szorítja vissza --> fehér lesz, csincsilla, fekete-ezüst )

cchl: világos csincsilla gén (minden sárga színt elnyom, a feketét szépia barnává teszi, pl. sziámi)

ch: himalája (orosz) gén (fehér alapon a testvégek sötétek, a szem piros)

c: albínó (elnyomja az A, B, D, E génhelyeken lévõ géneket)

 

"D" széria(a pigment mennyiségét szabályozza a szőrben)

D: teljes szín ( a pigment szemcsék szorosan helyezkednek)

d: fakult szín ( a pigment szemcsék egymástól távolabb helyezkednek: kék, lila, krém)

 

"E" sorozat(a fekete szín kiterjedését szabályozza a szõrben)

Es: szuper erõsségû fekete pigment (steel, vagy acélszürke)*

E: normál erősségű fekete szín (pl. agutiban, feketében, csincsillában)

ej: japántarka színeződés (fekete-sárga, fekete-fehér, kékben is) **

e: nincs fekete kiterjedés (thüringiai, narancs, thüringiai-vidra***)

 

*steel: csak vadasban jut kifejeződésre: a has fekete lesz, a szőrszálakon dominánsan fekete színezõdés, kis helyre zsugorodott fehér vagy sárgás csíkokkal. Ha egyszínű az állat, nem látszik ez a gén. tenyésztése külön ismereteket kíván!

** a japántarka gént lehetőleg csak egymás közt párosítsuk, mivel foltokat (sötétebb szín) okozhat a más színű szőrzetben (a láb belső oldalán, hibás farok szín...)

*** sok helyen nem elfogadott szín.

A módosító gének: az alapszíneket módosítják, esetleg átalakíthatják, elnyomhatják, fokozhatják.

További, nem besorolható, a szabályoktól eltérõ színek:

Steel, acélszürke(fekete, kék):

A-B-C-D-Es-, acélszürke, sok fekete, kevés fehér, sárgás csík a szőrszálban (nagyon sötét csincsillának, vadasnak tűnik)

aaB-C-D- Es, aaB-C-dd- Es– (egyszínűfeketének, kéknek tűnik, de nem az!)

Japántarka(harlekin, vagyisfekete-vörös csíkozott), rhön (magpie, vagyis fekete-fehér csíkozott):

A-B-C-D-ej-, A-B-cchd-D- ej-

Thüringiai-vidra(csoki, kék, lila színben is):at-B-C-D-eeÁltalában egyik standard sem fogadja el, de nagyon szép rajzolat. Tulajdonképp thüringiai, vidra jegyekkel a hason, lábakon.

"Fagyott gyöngy", "frosted pearl", "frostie": az alapszín fehér-gyöngyházszín, a szőrvégek színesek.

Barna szemû:

A-B-cchl-D-ee

A-bbcchl-D-ee

A-B-cchd-D-ee

A-bbcchd-D-ee

Kékesszürke szemû.

A-B-cchl-ddee

A-bbcchl-ddee

A-B-cchd-ddee

A-bbcchd-ddee

 

Vasszürke, egyszínû frostie:aaB-cchdcD-ee

Egyszínű nyest(kékben is) /egyszínû csincsilla/: aaB-cchdcD-E- (egyszínû feketének, kéknek tűnik)

Kékszemû fehér:-- -- -- -- --vv (Bécsi fehér, Vienna-gén: VV normál, vv-kékszemû fehér)

Fekete cser(barna, kék, lila is): at-B-C-D-E- Ru3 tulajdonképp vidra, csak a "rufus", vagy vörösítõ poligén hat. (A belga vitás színét szintén ez adja: A-B-C-D-E- Ru3)

Tarkaság, rajzolat:

Lepke tarka, angol tarka: Az elnevezés "En", az angol (English spotted) tarkaság után.

EnEn, Enen: tarka (a homozigóta forma nagyon kevés rajzolatot, sokszor fehér színt okoz (pigmentált szemmel), sokszor csökkent egészségi állapotú is, de a tenyésztésben használják, mivel nem hordozó állattal 100% kívánatos, heterozigóta tarkát eredményez).

enen:egyszínű

Enen: kabátrajzos

EnEn: lepketarka, óriás kosorrúban ez hibás rajzolat.

 

(Forrás: Véterk Tímea, Virág Györgyi)