Bélsárpangás:

Tünetek: Az állat keveset és nehezen és fájdalmasan ürít, étvágytalan, és másodlagosan csatlakozhat a fő tünetekhez felfúvódás majd elhullás. Kiváltó ok: Akkor a leggyakoribb, ha ballaszt azaz (rostokban) szegény, dugító hatású, vagy túlságosan száraz takarmányokat adunk, de a mozgás hiánya is döntő szerepet játszik a kialakulásában. Megelőzése: Mindenképpen változatos étrendet biztosítsunk nyulainknak, mindig legyen előttük ivóvíz, és kerüljük a zsúfoltságot.

Hasmenés:

Tünetek: Először szétnyomható lágy széklet, majd ez híggá válik. Ennek következménye étvágytalanság és gyengülés. Kiváltó ok: Ha hirtelen térünk át friss zöldtakarmányokra, de okozhatja takarmányváltozás, szennyezett ivóvíz, nyers gyökér és gumós takarmányok vagy felfázás is. Az A- és D-vitamin hiányának egyik kísérő jelensége is lehet. Megelőzés: A zöld takarmányt mindig fonnyasztva adjuk, friss és tiszta ivóvízzel kínáljuk nyulainkat, gyökér és gumós takarmányokból pedig mindig mértékletesen adjunk napjában csak 4-6 dkg-nyit.

Gyomor és bélhurut:

Tünetek: Erősödő hasmenés, néha véres ürülék. Fokozatosan csökkenő étvágy, bágyadtság és végül elhullás. Az elhullást a gyomor és a belek gyulladásos kipirosodása, esetleges bevérzése okozza. Kiváltó ok: Gyors takarmány takarmányváltozás, romlott, szennyezett vagy fagyott takarmány és ivóvíz okozza, de fogrendellenesség is állhat a háttérben. A- és D-vitamin hiánya is kiváltó tényező lehet. Megelőzés: Soha ne adjunk nyulainknak romlott, penészes, fagyott vagy sáros növényeket, és adjunk vitamin kiegészítőt a szemes abrakok mellé.

Felfúvódás:

Tünetek: A betegség étvágytalansággal, bágyadtsággal, kezdődik majd a hasfal dobszerűen kifeszül, az állat nyugtalanná válik, fájdalmai lesznek és nehéz légzés lép fel. 12-24 óra alatt fejlődik ki és 1-2 napon belül elhulláshoz vezet. Kiváltó ok: A felfúvódás a bélsárpangás következménye, mivel a belekben az erjedő takarmánytól gázok képződnek melyek nem tudnak eltávozni a nyúl béltraktusának különleges működése miatt. A betegséget legtöbbször friss, nedves zöldtakarmányok, gyorsan erjedő, romlott eleség, vagy dugító hatású takarmányok adása okozza. Megelőzés: A zöldet mindig fonnyasztva etessük. A még nem beteg állatokkal is etessünk néhány napig faszénport.

Bélkokcidiózis (nyúlvérhas):

Tünetek: Ismétlődő étvágytalanság, híg zöldes hasmenés, mely később véressé válik. Magas láz (41 C°), súlyos bélgyulladás, végül 4-7 nap múlva elhullás. A betegség általában tömegesen jelentkezik, főként fiatal állatoknál. Gyakori kísérő tünet az orr és nyálfolyás. Kiváltó ok: A nyúl bélcsatornájában rendesen kimutatható kokcidium nevű véglények okozzák. A bélsáron keresztül fertőzi meg egyik nyúl a másikat. Megbetegedést csak az ellenálló képesség csökkenése, vagy túl sok kórokozó bejutása okoz. Megelőzés: A padozatnak legalább 1/3 részén rács legyen amely meggátolja, hogy a székletet a vizelet felhíguljon. Ezáltal a fertőzés kialakulása meggátolható. És növelhető az állat ellenálló képessége.

Májkokcidiózis (májkövesedés):

Tünetek: Gyakori étvágytalanság előzi meg amely erős fertőzés esetén lesoványodást okoz mivel a májkövecskék zárványokként ellepik a májszövetet és a máj rendellenes működését eredményezik. A rendellenes működésének egyik tünete a sárgaság megjelenése. Kiváltó ok: A kokcídiumok a bélcsatornán keresztül a májba is bejuthatnak és megbetegítik azt. Megelőzés: lásd bélkokcidiózis.

 

Epeér kokcidiózis:

- A nyulak leggyakrabban 2-4 hónapos korukban hullanak el, elsősorban kokcidiózis miatt. - válaszolja Szidor Imre állatorvos. - A tünetek itt is kokcidiózisra utalnak. Ahhoz, hogy az elhullást megakadályozzuk, nagyon fontos, hogy jódot juttassunk a szervezetükbe. Egy liter ivóvízbe két milliliter 5 százalékos jódot tegyünk. Ezt öt napig kell az állatoknak adni, majd öt napos szünetet követően ismét öt napig. Az eljárás két célt szolgál: egyrészt fertőtlenítjük az ivóedényt, másrészt elpusztítjuk az állat gyomrában lévő káros baktériumokat, mikroflórákat. A vízben feloldott jódot fémedénybe nem szabad önteni, mert reakcióba lép. Kizárólag műanyag edényt használjunk. A higiénia szempontjából fontos, hogy az állat farácson aludjon. A rács lécei közötti rés 15 milliméter széles legyen, így az ürülék kihullik. Ez azért fontos, mert a nyúl megeszi az ürülékét. Főként az éjjelit, mert abban magas a proteintartalom, az ásványi anyag és a B-vitamin. Az ürülék elfogyasztásával az állat tulajdonképpen önmagát fertőzi. Ez a rácsos eljárás 80 százalékos védettséget ad kokcidiózis ellen. Ha ez nem segít, norszulfazollal gyógyítható a betegség. Ebből egy liter vízhez két gramm szükséges. Ezt is öt napig kell adagolni. Hasznos az almaecet "bevetése" is. Egy liter vízhez egy milliliter 9 százalékos almaecet szükséges.

 

Hólyagos szájfájás (nyálfolyás):

Tünetek: A száj nyálkahártyája megduzzad és apró piros környékű fehér hólyagocskák keletkeznek melyek később leszáradnak és pörkösödést okoznak. A takarmány felvétele fájdalmat okoz, ezért étvágytalanság és fokozott vízfelvétel lép fel. A nagyfokú nyálelválasztás miatt a nyak, fej és a test elülső része csapzott. Kiváltó ok: Leginkább fiatal szopós- vagy növendék nyulak betegsége. Nyálkahártyát izgató anyagok vagy vírusos fertőzés okozhatja. Ritkán idősebbek is megkaphatják. Az A- és D-vitamin hiánya hajlamosító tényező. Megelőzés: Vitamin készítmény adása, a beteg állatok azonnali elkülönítése.

Hasvízkór:

Tünetek: A hasfal fokozatosan kitágul, mozgatásnál locsogó hang hallató. A locsogó hangot a hasüregben felgyülemlett savós folyadék okozza mely hashártyagyulladást okoz. Kiváltó ok: Vérkeringési zavarok, vese és máj elégtelenség, nagyfokú vízfelvétel (vizenyős takarmányozás) esetén a vérsavó a hasüregbe szivárog és ott felhalmozódik. Megelőzés: Nagyobb víztartalmú takarmányok túlzott adagolásának elkerülése, tisztaság.

Szemgyulladás:

Tünetek: Nagyfokú könnyezés lép fel, a szem kötőhártyája megduzzad amely bepirosodik majd később gennyes váladék jelentkezhet. A szaruhártya is gyulladásba jöhet. A szem végül teljesen elroncsolódhat. Kiváltó ok: Meghűlés, huzat, poros takarmány, erős napfény, tisztátalanság okozhatja. Más betegségek kísérő jelensége is lehet. Megelőzés: A szemgyulladást előidéző ártalmak megszüntetése, vitamindús táplálék adása.

Orrhurut (nátha):

Tünetek: Gyakori tüsszögés, esetleg köhögés, nehezebb légzés, híg, majd sűrű gennyes orrváladék. Az elülső lábak szőrzete a váladékfolyás következtében csapzottá válik. Előfordulhat láz és étvágytalanság. Enyhébb lefolyás esetén csak folyamatos tüsszögés tapasztalható. Kiváltó ok: Meghűlés, hirtelen hőmérséklet-változás, nedves, huzatos elhelyezés. Lehet fertőző megbetegedés is amely állatról állatra terjed. Megelőzés: Huzat és pormentes, száraz elhelyezés, vitamindús takarmányok adása. A betegségre való hajlam öröklődik, ezért az ilyen családokat zárjuk ki a tenyésztésből.

Ivarszervi hurut és gyulladás:

Tünetek: Az ivarszerv begyullad, kipirosodik majd nyálkás-gennyes váladék ürül, de előfordulhat pörkös felrakódás is. Kiváltó ok: Alulról huzatos ketrecek, nedves kifutók és tisztátalan elhelyezés okozza. Megelőzés: Huzatmentes rácsos padozat alkalmazása, istállóban száraz, tiszta almozás.

Rühösség:

Tünetek: A fül belső felületén korpás, majd varas felrakódások, később fülgyulladás, mely a belső fülre is átterjedhet. Erős fokú viszketegség, az állat füleit rázza, kaparja, ezért gyakoriak a sebes fekélyek. Előrehaladt betegségeknél kényszermozgások. - Fejrühösség esetén a fejen pikkelyes felrakódások. Kiváltó ok: Rühatkák okozzák, melyek a fülkagyló belső felületét, vagy a fej bőrét betegítik meg. Tisztátalanság, fertőtlenítés hiánya idézheti elő. Gyakran terjesztik állatok (egér, patkány, verebek). Megelőzés: Kezeljük a rühösségben szenvedőt NEOSTOMOSAN-al. A beteg állatokat különítsük el, tartsuk tisztán a ketreceket, fertőtlenítsünk rendszeresen, és távolítsuk el a kártékony állatokat.

Bőrélősködők:

Tünetek: Viszketegség, vakarózás, varas kisebesedések és szőrhullás. Kiváltó ok: Bolhák, poloskák, szőr és vérszívó tetvek telepedhetnek meg a nyulakban a kellő tisztaság hiányában, vagy más állatok által terjesztve. Megelőzés: Gyakori takarítás és a kártékony állatok kiirtása.

Gombásodás, szőrhullás:

Tünetek: A testen kisebb területeken szőrhullás, néha varasodás, vagy pikkelyes penészszagú pörkök képződnek. Kiváltó ok: A szőrtüszőkbe bejutó gombák telepeket alkotnak. Érintkezés útján terjed. Egerek, verebek, stb. terjeszthetik. Emberre is fertőző lehet!!! Megelőzés: A betegek elkülönítése, gyakori takarítás, fertőtlenítés.

Lábsebesedés, ekcéma:

Tünetek: A bőr kipirosodik, a lábakon vagy a farok bőrén apró hólyagocskák majd barnás pörkök keletkeznek melyek viszketnek és kisebesednek. Kiváltó ok: Sérülés vagy durva rácsú padozat okozhatja. Hajlamosító tényezők közé tartoznak az ásványi anyag zavarok, vitaminhiány, és az elhanyagolt állapotok. Megelőzés: Megfelelő padozatú ketrec készítése, vitaminok és ásványi anyagok biztosítása.

Senyvesség, TBC:

Tünetek: Lassú, több hétig, vagy hónapig tartó lesoványodás, következik be viszonylag kielégítő étvágy mellett. Jellegzetes külső jelei a borzalt szőrzet, kiálló gerinc, és az elgyengülés. Kiváltó ok: Növendékek, ritkábban kifejlett állatok betegsége. Legtöbb esetben TBC-s fertőzésről van szó, de más eredete is lehet. Megelőzés: A beteg állatok kiirtása, megsemmisítése és alapos fertőtlenítés.

Szifilisz (ivarsebesedés):

Tünetek: Az ivarszerveken varas felrakódások, fekélyes sebek képződnek melyek kenőcsös kezelésre nem gyógyulnak. Kiváltó ok: Baktériumos fertőző megbetegedés amely elsősorban ivari érintkezés útján terjed. Emberre nem fertőző. A kiirtott állat húsa elfogyasztható. Megelőzés: Idegen állatokat ne pároztassunk!!! Fedeztetés előtt a betegség kivédése érdekében vizsgáljuk meg az állat ivarszervét.

Pasteurellózis:

Tünetek: Orrhurutos tünetek jelentkeznek gyakori tüsszögéssel, az orrnyílásnál a váladék gyakran beszárad vagy folyik. Gyakori a nehezített légzés majd tüdő, mellhártya és szívburok gyulladás jelentkezik. Jellemző a ferde fejtartás, a lesoványodás és végül az elhullás. Heveny lefolyású fertőzés esetén az állatok különösebb előjelek nélkül hullanak el. Kiváltó ok: A pasteurella baktériumok okozzák melyek az egészséges nyúl légzőútjában rendszerint megtalálhatók, betegséget pedig az ellenálló képesség csökkenésével okoz. A betegségre hajlamosít az orrhurut megjelenése, a hibás tartás és takarmányozás is. Megelőzés: Megfelelő szellőztetéssel és kellő mennyiségű napfény biztosításával valamint helyes tartási körülményekkel és takarmányozással a betegség kiküszöbölhető. A beteg állatokat azonnal különítsük el, és fertőtlenítsünk.

Gerincbénulás:

Tünetek: Hátsó végtagok részleges, vagy teljes legyengülése, bénulása, végül lesoványodás esetleg tüdőgyulladás is előfordulhat, majd végül elhullás következi. Kiváltó ok: Sérülés, nehéz ellés vagy a gerinc idült megbetegedése is okozhatja, de fiataloknál angolkóros megbetegedés következménye is lehet. Kialakulását nagyban elősegítheti az ásványi anyagok hiánya. Megelőzés: A hajlam öröklődése miatt az ilyen családokból ne neveljünk tenyészállatokat. Adagoljunk ásványi anyag premixeket.

Myxomatózis:

Tünetek: Szúnyogcsípést követően szemgyulladás lép fel, az orron és füleke piros duzzanatok jelennek meg, majd később átterjednek az ivarszervekre és egyéb helyekre is. A szemváladék gennyessé válik, orrfolyás valamint nehéz légzés jelentkezik. A duzzanatok miatt kialakul a betegségre jellemző un. oroszlánfej. Rendszerint a betegség elhullással végződik. Kiváltó ok: Vírusos megbetegedés melyet vérszívó rovarok (szúnyog, légy) terjeszt. Később a betegség érintkezés útján is terjed. Megelőzés: Tartsuk távol a vérszívó rovarokat, szereljünk fel szúnyoghálót a nyílászárókra. A beteg állatokat azonnal irtsuk ki, az állat hulláját semmisítsük meg, majd alaposan fertőtlenítsünk.

Sebesedések, tályogok:

Tünetek: A bőrön felületi sebek, néha kelésszerű daganatok keletkeznek melyek előbb tapintásra kemények majd megpuhulnak. Kiváltó ok: Verekedések következtében a sérülések, harapások elfertőződnek, de okozhatja szájon és környékén a takarmány is amely elgennyesedhet. Néha kiváltó ok lehet fagyás is. Megelőzés: A verekedésre hajlamos állatokat különítsük el, és szüntessük meg a sérüléseket kiváltó tényezőket.

Vetélés:

Tünetek: A vemhesség 2. hetében életképtelen magzatok ellése. Kiváltó ok: Sérülések, hideg ivóvíz, és takarmányozási hibák okozhatják. Megelőzés: A vemhes nyulaknak teljes nyugalomra van szükségük, ezenkívül vitamindús takarmányok adásával és gondos ápolással kiküszöbölhető.

Magzatfalás:

Tünetek: Ellés után a fészekben félig összerágott fiókák a fészekben vagy azok hiánya. Kiváltó ok: Ellés idején néha lázas az anya és a magzatburok után a fiókáit is felfalhatja, de okozhatja ijedség, idegesség vagy egyszerűen rossz szokás. Megelőzés: Ellés előtt mindenképp adjunk anyanyulunknak hideg vizet és nyalósót, és a ketrecet nyugodt helyen tartsuk.