Óriás Kosorrú Nyúl

A francia óriás kosorrú vagy német óriás kosorrú nyúlként ismert
 nagytestű, békés, akár kisgyerekek kedvencének is ajálható nyúlfajta.

          

 

A „lógó fülűnek” (angol nyelvterületről beszivárgott elnevezés) titulált Kosorrú nyulakat alig kell bárkinek is bemutatni. Azt, hogy léteznek ennek óriás fajtái is, már kevésbé ismeretes.

Fajta története:
Angliában, az 1800-as években már a lóistállókban ropogtatták a lovak által elhullajtott maradékot. Amerikai forrás szerint rendkívül nagytestűek voltak ezek az ősök, átlag 12 kg súlyúak, igen hosszú fülűek (leszármazottaik között található a rendkívül hosszú fülű Angol Kosorrú nyúl is).
Ezt a fajtát Franciaországban, Belga óriásnyúllal keresztezték, így alakult ki a rövidebb fülű, de tömzsi, jellegzetes Francia óriás Kosorrú nyúl. Lehetséges viszont, hogy a francia tenyésztők egész egyszerűen a saját állományukban véletlenül felbukkant lógó fülű nyulakat tenyésztették tovább.

Hogy a Német óriás Kosorrú nyúl önálló fajta lenne, ezt néhány szakértő vitatja. Tény, hogy Németországban jobban kedvelik a tarka („rajzolatos”) Kosorrú óriásokat, míg a Francia óriás Kosorrú bírálatánál hazájában az egyszínű nyulakat kedvelik Kisebb típuskülönbségek is előfordulhatnak. Mindig az adott ország dönti el, együtt bírálják-e a két fajtát, vagy külön-külön.

Elnevezések:
Deutsche Widder (német),
French Lop (angol),
Francúzsky baran (szlovák)

 

Fajta standard (Forrás: Szlovák standard könyv, Aszódi József fordításában, saját kiegészítésekkel):
Testfelépítése, zömök és izmolt. Teste hengeres, nyaka rövid és erőteljes, szinte egybeolvad a testtel. Széles mellrész. Lábai rövidek és erősek. Fejükre jellemző a kosfej, a kosorr pedig alapvető ismertetőjegyük. A feje rövid széles homlok és orrésszel, a szemek feltűnőek és enyhén kiállnak. Fülük a fejtetőn jellegzetes dudort (koronát) képeznek. A füleik patkószerűek, húsosak, cső formájúak és lelógnak. A fülnyílások a fej felé fordulnak. A fülek hosszát kiegyenesítve együtt mérik a koronával. A két fül együttes hossza  38-45 cm.
A Testmozgása nem lehet kúszó.
Szőre sűrű, rugalmas, egyenletesen elosztódó szálkaszőrösséggel. Hossza 3,5-+4 cm.

Nagyon sok, több mint 20 színben tenyésztik, egyszínű és a kabátrajzos színváltozatok az elfogadottak jelenleg.

Takarószőr 2012-es europa standard szerint elfogadott színei:

Egyszínű színcsoport:
-
Lila (fehfarbig)
-Kék
-Fekete
-Havanna
 

Árnyal színcsopor:
-Thüringiai
-Kékthüringiai (Isabella)

Vadas színcsoport:
-Vadas (mogyoró, szürke, sötét változatban)
-Vasderes
-Kékvadas
-Sárga
-Vörös
-Csincsilla

Fehér illetve máshova nem sorolható színek:
-
Fehér piros szem
-Fehér kék szem


és mindezek kabátrajzos változatai
 

Színek leírása, öröklésmenet, elfogadott párosítások:
Lásd: Színgenetika menüpont!


Tarkaság:
Ennél a fajtánál kabátrajzolatnak nevezik és csakis ez elfogadott az óriás kororrúnál. Ez a rajzolat áll a palástból, az egész színezetű hátból, ami a tarkónál kezdődikés a farok györkérnél végződik, beleértve az oldalakat és a farok felső részét.


A fül, a korona és az orr része színes, az állkapocs és alsó része lehet fehér. ( ez nem hiba).Kis fehér hóka, vagy folt a homlokon ( tükör) előnyt jelent. A mell és a mellső végtagok fehérek a has és a hátsó végtagok nagy része is fehér, a rajzolat szimmetrikus.
Tarkáknál a karmok fehérek, egyszínűeknél barna. Szemek barnák vagy kékesszűrkék. A fehér- kék szeműeknél a pupilla piros.

 

Az ún. charlie (lepketarkaszerű, foltos, a kabátrajzolattól eltérő mintázat, mely sok fehéret tartalmaz, nemcsak kizáró ok, de genetikailag is hibás, immungyenge nyulakat jelent, ezek tenyésztését, tartását, megvásárlását emiatt kerüljük!!!! 

 

Testtömeg:
Ennek a masszív, erőteljes testfelépítésű nyúlnak a minimális alsó súllya 5,5 kg, az ideális testsúly 6 kg-nál kezdődik és megközelítheti akár a 9 kg-ot is.

A testsúly alakulása hónapok szerint:
1 hónaposan minimum: 0,7 kg
2 hónaposan minimum: 1,5 kg
3 hónaposan minimum: 2,5 kg
4 hónaposan minimum: 3,5 kg
5 hónaposan minimum: 4 kg
6 hónaposan minimum: 4,5 kg
7 hónaposan minimum: 5 kg
8 hónaposan minimum: 5,5 +

 

Engedélyezett hibák:
Kevésbé telt, hosszabb, hosszan megnyúló test, feltűnő, hosszú nyak. Kevésbé burkolt, hosszú fej. Vékony, kevésbé húsos fül. Nem teljes patkó, enyhén elálló patkó. Az egyik fülnyílás előre néz. Fül hossza 35-39 cm között.

Szőre kevésbé rugalmas, ritkább, puhább vagy vastagabb. Ritkább aljszőrzet, kisebb eltérés a szőrhosszban.

Tarkánál rajzolatban: Fehér foltok a koronában és a koronához közelebb eső fülrészében, az orrészen, a tarkófolton, a lapockán, a farok felső részén, az oldalán, a száj és az orr közötti rész lehet fehér.

Nem szabályos lepke, szemgyűrű és arcfolt. Pigmentált foltok a mellen , a mellső végtagokonés kevésbé szimmetrikus palást.

Enyhén megsárgult fehér alap, elvétve fehér szőrszálaka palástban. Pigmentált karmok.

 

Kizárás:
Kevesebb, mint 5 kg.

Nagyon megnyúlt, keskeny test, feltűnően hosszú fej, a fül emelése 1 vagy mind a kettő. A fül hossza rövidebb, mint 35 vagy hosszabb, mint 45 cm. Mindkét fül előre néz.

Szinte teljesen hiányzó aljszőr, nagyon puha gyapjas vagy nagyon vastag szőr. Nagy eltérés a szőr hosszában.

Tarkáknál nagy elérések a megkívánt kabátrajzolattól. Fehér foltok a fül alsó részében(messzebb a koronától), majdnem tiszta fehér fül vagy fehér teljesen. Egyszínű fej, ha több a fehér szín, mint a szín maga, nagy, feltűnő hátszíj. Erősen tisztátalan szőr-- nem pontozható, erősen keverve fehér szőrökkel az alapszín---kizárva.

A többi hiba megegyezik az egyszínűekével, kivéve a fehér szőrcsoportok ( pl a farok fölött a fehér folt a tarkáknál nem kizáró ok, egyszínűeknél kizárás!!!

Forrás: Hivatalos szlovákiai standard Aszódi József fordításában, saját kiegészítésekkel!

Ezeken az oldalakon található információ kinyomtatható személyes használatra, vagy előzetes egyeztetés esetén felhasználható, másolható a forrás megjelenítésével!